​אנטי וירוס אנושי

 

הדרכים להגן על ילדך מהסכנות הטמונות באינטרנט וברשתות החברתית

במידה והילד שלך גולש באינטרנט ומחזיק בטלפון חכם, הכתבה הזו בהחלט רלוונטית עבורך. נראה שהטכנולוגיה נמצאת בכל מקום. היום, הילדים שלנו נהנים ממה שלא היה לנו בילדותנו: טכנולוגיה זמינה תמיד וקידמה שמאפשרת ליהנות ממידע נגיש בכל רגע. מצד אחד, ההתפתחות הטכנולוגית מספקת הנאה ואינטראקציות מצוינות לילדים ומצד שני, האינטרנט הפך להיות זירה מלאת סכנות שהילד שלנו עשוי לפגוש מבלי שיבחין בכך וחמור לא פחות, מבלי שאנו נדע.

עברייני מין, גורמים פליליים, חרם חברתי ברשת, הפצת תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני וחשיפת מידע אישי – אלה ועוד הם רק חלק מהסכנות שילדיכם עשויים לפגוש כשהם פעילים בפייסבוק או גולשים באינטרנט. זה הזמן להקדים תרופה למכה בעזרת הטיפים הבאים:

דרכים להתמודדות:

  1. שיחה פתוחה: שוחחו עם ילדיכם והסבירו להם על הסכנות האפשריות ברשת. בנוסף, ציידו אותם בכלים לגלישה חכמה ונכונה יותר (לא לתת פרטים אישיים, לא לשלוח תמונה אישית לזרים ועוד). שיח ברור עשוי להמחיש לילד עד כמה עליו להיזהר ומתן טיפים וכלים להתנהלות נכונה ברשת יסייעו לילד להתמודד עם הסיכונים האפשריים.
  2. שיחה מכוונת: "אתה מעדיף להתכתב בוואטסאפ או בפייסבוק? את רוב החברים שלך אתה מכיר אישית? יצא לך לפגוש מישהו שאתה לא מכיר? באילו גילאים החברים עימם אתה מתכתב?" – שאלות אלה ונוספות יסייעו לכם לקבל מידע שיעזור לכם לדעת היכן לחפש מידע וכיצד לבדוק נתונים נוספים, כפי שמציע הסעיף הבא:
  3. מעקב ובדיקה: חשוב שתבדקו מה ילדיכם שומרים במחשב (חיפוש בתיקיות) ונסו להשיג גישה לתיבת הדוא"ל שלהם. לדוגמא, ערכו בדיקה בדואר היוצא ובדואר הנכנס כדי להבין עם מי הילד מתכתב ומה שולחים לו. כמו כן, בדקו את היסטוריית הגלישה וכך תגלו לאילו אתרים הילד נכנס, בדקו גם את ההתכתבויות שלו בוואטסאפ.
  4. פייסבוק:בעניין זה כמה טיפים:תוודאו שאין לו התכתבויות חשודות בפייסבוק; תפתחו פרופיל אישי משלכם כדי שתוכלו להתעדכן בתכנים שהילד שלכם מעלה ובמה שכותבים לו חבריו; ולסיום, תהיו בקיאים בהגדרות הפרטיות בפייסבוק (ניתן לחפש מאמרים בנושא שמצויים ברשת) ותלמדו את ילדכם כיצד לערוך את הפרופיל שלו בצורה בטוחה.
  5. תוכנות לגלישה בטוחה: ספקית האינטרנט שלכם יכולה לסייע לכם במתן שירות סינון אתרים (תוכלו לחפש תוכנה גם בעצמכם). רוב התוכנות מאפשרות לכם תקופת ניסיון ולאחר מכן לשלם על כך. תוכנות אלה מסוגלות לחסום גישה לאתרים שתגדירו בעזרת סינון שנעשה בדרך כלל לפי מילים מסוימות שמאפיינות תכנים בעלי סיכון לילדכם, כגון: אלימות, הימורים, פורנוגרפיה ועוד. ישנה אפשרות גם לקבל הודעה על ניסיון כניסה לאותם אתרים וכך גם תדעו האם נעשה ניסיון מכוון לגלוש לאתרים אלה ולפיכך להגיב (שיח עם הילד, התייעצות עם גורם חינוכי וכיוצא בדבר).
  6. מצלמות אבטחה המחוברות לאינטרנט: ישנם הורים שמציבים בביתם מצלמות המחוברות לאינטרנט כדי להשגיח מרחוק על המתרחש ולקבל תחושת ביטחון מרחוק. מי היה מאמין שגם בצעד זה יש לנקוט במשנה זהירות? למי שתוהה מדוע: חפשו בגוגל "אתר מחתרתי משדר חי ממאות מצלמות אבטחה פרטיות בישראל" ותבינו היטב שמדובר בסכנה שעלולה להתגנב אל ביתכם מהדלת האחורית. בהקשר לכך, יש לוודא שהסיסמא הוחלפה (ולא הושארה כסיסמת ברירת מחדל שקלה לניחוש).
  7. שיח עם חברים ומורים: לעיתים הם יודעים יותר ויכולים לתת לכם אינפורמציה חשובה. הילד מבלה זמן רב עם בני גילו וכן לעיתים בוחר לשתף דמויות מבוגרות בבית הספר בעניינים כאלה ואחרים. ייתכן שהוא משתף אותם בתכנים פוגעניים שהגיעו אליו או באנשים זרים שמתכנן לפגוש. כמו כן, וודאו שבבית הספר כלל המחשבים מוגנים ומכילים תוכנות לגלישה בטוחה וכן תוכלו לשתף את הורי החברים של ילדכם בעניין זה ולשאול האם הילדים גולשים אצלם במחשב ולעורר מודעות גם בקרבם.
  8. פשוט ובטוח: הציבו את המחשב\לפטופ במקום גלוי, כך שתוכלו תמיד לראות את המסך. מהלך זה יאפשר לכם להיות חשופים לתכנים אליהם הילד נחשף וכן יכול לצמצם את הסיכוי שהילד ישקול לגלוש לאתרים לא הולמים. כמו כן, הגבילו שעות שימוש במחשב כך שבדרך כלל יהיה מבוגר אחראי בסביבה.

האתגרים שנפגוש בדרך:

ובכן, לצד הטיפים היעילים הללו, חשוב שתיקחו בחשבון 3 היבטים שיאתגרו אתכם (וכמובן שלא תיכנעו להם, כי המטרה חשובה דיה):

  1. "לא רוצה לחדור לו לפרטיות יותר מדי": תגדירו לעצמכם את גבולות הפיקוח כדי שלא תגרמו לפגיעה ותחמירו את המצב לכדי ריחוק והימנעות מצד הילד.
  2. "אין לי זמן": משאב חשוב לצורך אכיפה ובדיקה, כמו גם לצורך תפעול פרופיל פייסבוק.
  3. "הילד לא מוכן": ילדינו עשויים להתנגד לכללים שנציב להם ולצעדים שננקוט.

בנימה אישית וכאב לשלושה ילדים, הכתבה הנוכחית נוצרה מתוך ההבנה כי לנו, המבוגר האחראי בבית, יש אחריות ויכולת למנוע מהילדים להיחשף לתכנים פוגעניים ולחוות פגיעה ממשית בזהותם וברגשותיהם, אנחנו יכולים וצריכים להיות "האנטי וירוס האנושי" עבור ילדינו.

הכותב הוא מאמן ומנטור טכנולוגי למנהלים בכירים במשק הישראלי

[email protected]

www.pclinks.co.il

נייד: 052-2451950